Velkommen til Everything happens for a reason - Håper du finner noe nyttig eller noe du liker her.

Utbrent eller kronisk utmattelse

tirsdag 26. oktober 2010

Share this history on :

Det er en stadig økning i at mennesker blir syke av stress, blir utbrente eller lider av kronisk utmattelsessyndrom. 

Har du det travelt, og egentlig ikke tenker noe særlig over det, du synes bare at livet er herlig og spennende, kanskje studerer du 100% og jobber 50% for å slippe så store studielån. Eller har en jobb hvor det stilles intense krav til den yrkesaktive. Det er klart dette går over en liten periode men over lengere tid bør du være litt på vakt med hvordan du behandler din kropp, i lengden kan dette faktisk bli dyrt. En typisk feil folk som blir preget av utbrenthet gjør er at de tenker "Bare litt til..." Selv om det kan være svært vanskelig å ta faresignalene på alvor så prøv og gjør ditt beste for å stoppe det før det går for hardt ut over kroppen din. Når skaden først har skjedd, er det mye vanskeligere å komme seg opp igjen.
En annen sak ved dette er at som regel er det ikke late og uengasjerte folk som blir preget av utbrenthet, som regel finner man disse blandt de som er idealistiske, samvittighetsfulle og pliktoppfyllende og ikke vet hvor de skal sette grensen. Det hevdes og at mennesker som blir utbrent ofte jobber med og har følelsesmessig kontakt med andre mennesker ofte blir rammet. Kanske er ambisjonene, idealene og forventningene en har for seg selv egentlig er helt urealistiske å oppnå.
Fakta om utbrenthet
Tilstanden kommer når en driver rovdrift på kroppen og alle krefer mer eller mindre brukes opp, og kroppen lenger ikke greier å hente seg inn igjen uten langvarig restitusjon.

Symptomer
  • Tretthet og utmattlese  uten av hvile hjelper
  • Depresjon og dårlig selvbilde. Ofte føler man at man er ubrukelig, og at alt er trist
  • Muskelspenninger, nakkeproblemer, ryggsmerter og hodepine
  • Man blir ofte småsyk og forkjølelse varer lengre
  • Følelsesmessig utmattelse, distansering og redusert evne til å yte og bidra er sentrale kjennetegn
  • Det er vanlig med sinne, bitterhet og frustrasjon over at den innsatsen man har lagt ned på arbeidsplassen, ikke har blitt verdsatt
  • Mer bruk av mat, alkohol, medikamenter eller lignende for å føle seg bedre eller for å komme gjennom hverdagen.

Behandling
Hvile alene er ikke tilstrekkelig for å bli frisk av utbrendthet - andre tiltak er også nødvendig
Hvilke tiltak varierer noe fra person til person, men tiltakene som hjlper flest, er sykemelding, bedre søvnrutiner, riktig kosthold og gode spisevaner, aktivitetstilpasning og samtaler med psykolog
(Kilde: utbrenthe-kronisk-utmattelse.no og norsk-psykolog-senter.com)

Et lite råd gjennom et eksempel:
Du trenger ikke gjøre alt der og da, ta for eksempel: Du reiser på ferie, hva skjer i hagen din da? Joda, ugresset vokser og gror over i hele hagen. Men hva gjør egentlig det det spiller jo ingen rolle ingenting trenger å gjøres promt og med en gang. Slapp av og nyt din ferie, du kan jo ikke gjøre noe med det alikevel, dette fikser du etterhvert når du kommer hjem.

For å unngå å bli utbrent, lær deg  å sette grenser, ta pauser og lytte til kroppen. Det du ikke får tid til i dag kan du gjøre en annen dag.


Follow Everything happens for a reason
Thank you for visited me, Have a question ? Contact on : tilepink@gmail.com.
Please leave your comment below. Thank you and hope you enjoyed...
Takker for at du besøker meg. Har du noe du lurer på så si i fra ingen spørsmål er for dumme, her svares det på alt :-)
Legg gjerne igjenn en kommentar under. Takk og håper du fant noe nyttig og eller interessant her...

3 kommentarer:

Ping ditt innlegg på BloggFeber.com sa...

Innlegget er lagt ut på BloggFeber.com.

Dagens Plukker sa...

Dette innlegget er på forsiden av Femelle.no! :)

Kamelryttersken sa...

Skulle gjerne studert 100 % og jobba 50 % jeg ;) Får se hva det blir til neste høst...

Å være utbrent er no herk, og som du sier skjer det ofte med helsepersonell. Èn årsak til det er faktisk oss selv. At vi skal være der for pasientene/brukerne, men vi er ikke der for hverandre, for kollegene våre. Eller vi er der bare for noen av kollegene. Holdt på gå på en smell i fjor høst, men stoppa og ba om sykemelding før jeg gikk helt nedenom. Tok meg et hallvt år å komme opp igjen. Nå er det motsatt, kollegene vil ha meg og mine kunnskaper, mens kroppen forteller at denne jobben kan du ikke gjøre uten kraftige begrensninger i forhold til hvilke arbeidsoppgaver du gjør.

Så ta vare på dine kolleger _og_ på deg selv.

Legg inn en kommentar

♥ Må og få takke for at akkurat du leser bloggen min :-)
♥ Kommentarer bli virkelig verdsatt, og vil som oftest bli besvart i kommentarfeltet. Er det saker du lurer på er det bare å spørre i veg.